12 Eylül 2024 Perşembe

ELMA SİRKESİ YAPIMI

 


ELMA SİRKESİ YAPIMI 

Elma sirkesini marketlerden alabileceğiniz gibi kendiniz de evlerinizde çok kolay bir şekilde elma sirkesi hazırlayabilirsiniz.
Özellikle kullacağınız elmaların kalitesi, yapacağınız sirkenin de kalitesini de etkileyen en önemli faktördür. 
Eğer evde elma sirkesi yapacaksanız öncelikle güzel ve kaliteli elmalarınızı hazırlamaya başlayın.

Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? 
 Evde elma sirkesi yapmak sanıldığı kadar zor birşey değil. Çok uğraş gerektirmez. Fakat kaliteli bir elma sirkesinin püf noktası elbette elmaların taze ve organik olmasından geçer. Güzel ve organik elmalarınız hazırsa, sirke yapımı aşamasına geçebiliriz.

 Malzemeler
● 4-5 tane taze ve iri elma
●5-6 adet nohut
▪Yarım çay bardağı sirke
▪1 tatlı kaşığı toz şeker
▪1 çay kaşığı tuz
▪Cam kavanoz
▪Yeteri miktarda klorsuz içme suyu
Yapılışı;
Elmaları yıkayıp 4'e bölün. Daha sonra çekirdeklerini çıkarıp kavanoza koyun. Üzerine nohutları, tuzu, şekeri, sirkeyi ve suyu ekleyin. Kapağını çok sıkı olmayacak sekilde kapatın. Üzerini bir bezle de kapatabilirsiniz fakat ilk etapta kavanozun ağzını çok sıkı kapatmayın. Fermentasyon aşamasında hava ile temasın kesilmemesi gerekiyor. Karanlık bir yerde 2-3 ay bekletin.
İlk günler kavanozu arada bir çalkalayın. Sonraki zamanlarda ise haftada birkez olmak üzere tahta kaşık ile karıştırın.
Tahta kaşık kullanmaya dikkat edin. Islak ve demir kaşık kesinlikle kullanmayın bu sirkenin yapısını bozar.

İleriki zamanlarda sirkenin etrafında sinekler ve küflenmeler olacaktır. Bu da elma sirkesinin yapım aşamasında yaşanan normal durumlardır telaş etmeyin.


Paylaş :

Yazar:

Merhaba Bloguma hoşgeldiniz. Yazılarımdan haberdar olup daha fazla gönderiye erişmek isterseniz bloguma abone olarak bana destek olabilirsiniz.

Facebook Yorumlar

0 yorum: